Tradycja, pasja, zespół i domowy smak to składniki, które od ponad 25 lat tworzą naszą firmę i pozwalają każdego dnia dostarczać na Wasze stoły to, co najlepsze!
Świeże, pyszne wypieki od ponad 25 lat
Wszystko zaczęło się we wrześniu 1995r., gdy z rodzinnej pasji do pieczenia Mirosława i Zenon Fede założyli w Rypinie małą osiedlową piekarnię. Był to mały sklepik z niewiele większym zapleczem produkcyjnym. Pyszne i chrupiące pieczywo zyskiwało uznanie klientów, a kolejki przed sklepem i zadowoleni klienci byli najlepszą motywacją do dalszego rozwoju firmy. „Od samego początku naszą ideą było wypiekanie pysznego pieczywa i ciast z najwyższej jakości składników. Według tradycyjnych receptur, by dzielić się z Wami tym, co najlepsze.” Wspomina założyciel firmy.
Z rodzinnej miłości do pieczenia
Już od pierwszych dni piekarnia wspierana była przez córkę założycieli – Anitę Fede Chreścionko – która jest jej właścicielem do dnia dzisiejszego. To dzięki niej Pati zyskała unikalny, ciepły, lokalny charakter.
Nadszedł rok 2001r, gdy firma otrzymała nazwę Pati i coraz dynamiczniej zaczęła rozszerzać swoją ofertę piekarniczą i cukierniczą. W 2014r. rozpoczęła się budowa nowego zakładu produkcyjnego przy ulicy Bielawki w Rypinie. Pati, w marcu 2016, jako pierwsza rypińska firma rozpoczęła swoją działalność w podstrefie Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Od tej pory produkcja piekarnicza odbywa się przy ul. Ks. Lissowskiego, a cukiernicza przy ul. Bielawki w Rypinie.