Nasza historia

Tradycja, pasja, zespół i domowy smak to składniki, które od ponad 25 lat tworzą naszą firmę i pozwalają każdego dnia dostarczać na Wasze stoły to, co najlepsze!

Świeże, pyszne wypieki od ponad 25 lat

Wszystko zaczęło się we wrześniu 1995r., gdy z rodzinnej pasji do pieczenia Mirosława i Zenon Fede założyli w Rypinie małą osiedlową piekarnię. Był to mały sklepik z niewiele większym zapleczem produkcyjnym. Pyszne i chrupiące pieczywo zyskiwało uznanie klientów, a kolejki przed sklepem i zadowoleni klienci byli najlepszą motywacją do dalszego rozwoju firmy. „Od samego początku naszą ideą było wypiekanie pysznego pieczywa i ciast z najwyższej jakości składników. Według tradycyjnych receptur, by dzielić się z Wami tym, co najlepsze.” Wspomina założyciel firmy.

 


Z rodzinnej miłości do pieczenia

Już od pierwszych dni piekarnia wspierana była przez córkę założycieli – Anitę Fede Chreścionko – która jest jej właścicielem do dnia dzisiejszego. To dzięki niej Pati zyskała unikalny, ciepły, lokalny charakter.

Nadszedł rok 2001r, gdy firma otrzymała nazwę Pati i coraz dynamiczniej zaczęła rozszerzać swoją ofertę piekarniczą i cukierniczą. W 2014r. rozpoczęła się budowa nowego zakładu produkcyjnego przy ulicy Bielawki w Rypinie. Pati, w marcu 2016, jako pierwsza rypińska firma rozpoczęła swoją działalność w podstrefie Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Od tej pory produkcja piekarnicza odbywa się przy ul. Ks. Lissowskiego, a cukiernicza przy ul. Bielawki w Rypinie.

Zgrany zespół i uznanie smakoszy

Pati to zgrany zespół, który stanowi o sile firmy i bez którego nie wyobrażamy sobie naszej działalności. Każdego roku bierzemy udział w międzynarodowych targach i wielu szkoleniach, współpracujemy z najlepszymi dostawcami, wkładamy mnóstwo serca i doświadczenia w swoje obowiązki, wiedząc że wspólnie tworzymy coś wyjątkowego.

Ale Pati to także Wy- nasi klienci. Dzięki Waszemu uznaniu i zaufaniu wiemy, że nasza praca jest ważna. Systematycznie otwieramy nowe sklepy i rozwijamy zakłady produkcyjne, za co Wam serdecznie dziękujemy!

 


Tam, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością…

W naszej piekarni cukierni nieustannie wzbogacamy i udoskonalamy ofertę o nowe produkty. Pozostając jednak wiernymi doświadczeniu, część z nich wypiekamy na bazie starych receptur i metod, które towarzyszą nam od roku 1995. Jednym z nich jest nasz chleb powszedni, który cieszy się ogromną i nieustającą popularnością. W naszym asortymencie znajduje się ok. 30 rodzajów chleba, bułki, przekąski, ok. 100 różnych ciast i babek, wypieki z sezonowymi owocami, drożdżówki, makowce, pączki oraz wyroby garmażeryjne.